vakiel
ارائه خدمات حقوقي

شهادت بر شهادت به چه معناست ؟ شهادت در دادگاه به اين معني است كه شخص سومي، غير از طرفين دعوا در دادگاه حاضر شود. و مقابل قاضي وقوع يك حادثه يا عدم وقوع حادثه‌ي مربوط به دعواي مورد بررسي در دادگاه را اطلاع دهد. شهادت انواع و شرايط مختلفي دارد. يكي از انواع شهادت يا همان گواهي، شهادت بر شهادت است. كه در ادامه اين مطلب به معرفي اين قسم از شهادت مي‌پردازيم.

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.
منبع: شهادت بر شهادت | انواع و شرايط

شهادت و انواع آن

در دعاوي حقوقي و كيفري طرفين دعوا براي اثبات ادعاهاي خود بايد از يكي از ادله اثبات دعوا كه در قانون پيش‌بيني شده است؛ استفاده كنند. بر اساس قانون آيين دادرسي مدني و همچنين قانون آيين دادرسي كيفري يكي از موارد بسيار مهم ادله اثبات دعوا، شهادت مي‌باشد. شهادت يا گواهي يكي از ادله اثبات دعوا محسوب مي‌گردد كه به واسطه آن طرفين دعوا مي‌توانند ادعاي خود را در دادگاه اثبات نمايند.

ماده 174 قانون مجازات اسلامي شهادت را اين‌گونه تعريف مي‌نمايد كه: «شهادت عبارت از اخبار شخصي غير از طرفين دعوي، به وقوع يا عدم وقوع جرم، توسط متهم يا هر امر ديگري، نزد مقام قضائي است». بنابراين گواهي يا شهادت توسط شخصي غير از طرفين دعوا انجام مي‌گيرد. و اين عمل داراي انواعي است.

شهادت را مي‌توانيم به سه نوع تقسيم كنيم؛ شهادت يا گواهي مستقيم، اعلام شهادت يا آگاهي در تحقيقات محلي و شهادت بر شهادت يا گواهي غيرمستقيم. بنابراين يكي از انواع گواهي كه در قانون آمده است؛ شهادت بر شهادت يا گواهي بر گواهي و به عبارت ديگر گواهي غيرمستقيم است. كه در اين مطلب قصد معرفي آن را داريم.
شهادت بر شهادت چيست ؟

پيش از اين به معرفي شهادت و انواع آن پرداختيم. حال به صورت جزئي‌تر به معرفي شهادت بر شهادت كه يكي از زيرمجموعه‌ها و انواع شهادت محسوب مي‌گردد خواهيم پرداخت. شهادت بر شهادت را گواهي بر گواهي نيز مي‌نامند. همچنين به عبارتي ديگر اين نوع از شهادت را شهادت يا گواهي غيرمستقيم نيز نام‌گذاري مي‌كنند.

شهادت بر شهادت به اين معني است كه فرد شاهد يا همان گواه كه قصد ارائه اخباري به دادگاه را دارد. امر مورد وقوع را به صورت مستقيم نديده و نشنيده است. بلكه در اين نوع از گواهي، شاهد يا گواه شنيده‌ها و ديده‌هاي شخص ديگري كه به صورت مستقيم شاهد امر مورد وقوع بوده است را بيان مي‌كند. به عنوان مثال گواه در محضر دادگاه بيان كند كه محمد به من گفت شاهد امضاي سند مورد اختلاف و دعوا بوده است. به چنين مواردي شهادت بر شهادت يا شهادت غيرمستقيم مي‌گوييم.

انواع ديگر شهادت

همان‌طور كه گفتيم علاوه بر شهادت بر شهادت، عمل گواهي از منظر قانوني داراي دو نوع ديگر نيز مي‌باشد.

شهادت مستقيم يا اصلي

شهادت مستقيم يعني شاهد يا گواه ديده‌ها و شنيده‌هاي خود كه مستقيماً از آن مطلع است. و اين محسوسات مربوط به موضوع مورد اختلاف مي‌شود را به دادگاه ارائه نمايد. مثلاً فرد شاهد اجراي صيغه ازدواجي بوده است. و يا امضاي سندي را ديده باشد.

اعلام آگاهي در تحقيقات محلي

يكي نوع ويژه از شهادت، اعلام آگاهي حين تحقيقات محلي مي‌باشد. در اين نوع فردي به عنوان آگاه محلي كه شنيده‌هايي از مردم را به اطلاع مأموري كه تحقيق مي‌كند مي‌گذارد. به عبارتي ديگر فرد در اين نوع از شهادت تنها بازتابي از زمزمه‌هاي مردم را اطلاع مي‌دهد. و نيازي به تضمين درستي آن‌ها نيز ندارد.

شاهد يا گواه و شرايط آن

در مطالب بالا از شهادت و انواع آن به خصوص نوع شهادت بر شهادت نوشتيم. شهادت توسط شاهد يا گواه در دادگاه بيان مي‌شود. در تعريف شاهد يا گواه بايد گفت شاهد كسي است كه غير از اصحاب يا طرفين دعوا است. كه در دادگاه حاضر مي‌شود و عمل گواهي يا شهادت را در برابر قاضي انجام مي‌نمايد.

شاهد يا گواه داراي شرايطي است. در صورتي كه يك شاهد شرايط لازم براي شهادت را نداشته باشد شهادت وي در دادگاه پذيرفته نيست. ويژگي‌هايي همچون عقل، ايمان و عدالت از شرايط شاهد است كه در قانون ذكر شده است. اگر گواه يا شاهد حتي يكي از اين ويژگي‌ها را نداشته باشد شهادت وي در دادگاه مردود خواهد شد. و در دعواي مربوطه مؤثر نمي‌گردد.

شاهد يا گواه بايد توجه داشته باشد كه بيان شهادت دروغ در دادگاه جرم است. و اين جرم داراي مجازات حبس نيز مي‌شود.

انواع شاهد

شهادت يا گواهي داراي انواعي است. به همين ترتيب شاهد و گواه را نيز مي‌توانيم به انواع مختلف تقسيم كنيم. در معرفي انواع شهادت و گواهي بيان داشتيم كه شهادت شامل سه قسم؛ شهادت مستقيم، شهادت غيرمستقيم يا شهادت بر شهادت و اعلام آگاهي در تحقيقات محلي مي‌باشد.

انواع شاهد نيز به همين ترتيب به سه نوع تقسيم مي‌شود. گواه مستقيم يا اصلي، گواه غيرمستقيم يا همان گواهي كه شهادت بر شهادت مي‌دهد و گواه در تحقيقات محلي.

شاهد يا گواه مستقيم كسي است كه مستقيماً از امري مطلع است. و آن را برابر دادگاه بيان مي‌كند. گواه غيرمستقيم كه شهادت بر شهادت مي‌دهد نيز كسي است كه از شنيده‌هاي ديگري كه شاهد اصلي ماجرا بوده است. به دادگاه خبر مي‌دهد. و خود اين گواه مستقيماً از امري مطلع نمي‌باشد.
براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

سؤالات متداول

شهادت بر شهادت چيست ؟

 

شهادت بر شهادت يعني شاهد امر مورد وقوع را به صورت مستقيم نديده و نشنيده است. بلكه شنيده‌ها و ديده‌هاي شخص ديگري كه به صورت مستقيم شاهد امر مورد وقوع بوده است را بيان مي‌كند.

 

انواع شهادت چيست ؟

شهادت از نظر قانوني داراي سه قسم؛ شهادت يا گواهي مستقيم، اعلام شهادت يا آگاهي در تحقيقات محلي و شهادت بر شهادت يا گواهي غيرمستقيم مي‌باشد.

آيا شهادت دروغ جرم است ؟

بله، بيان شهادت دروغ در دادگاه جرم است.

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/5/15  ] [ ۰۷ ] [ vakiell ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 6
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب